Passa al contingut principal

Sòcrates, les invencions i els descobriments


Sòcrates representat per Rafael

Aquesta setmana el secretari de la classe ha estat el Germán. 


La professora ens va parlar d'un filòsof molt savi, Sòcrates. Sòcrates va viure a l'antiga Atenes i va ser considerat l'home més savi de tota Grècia. La frase amb la qual es recull el seu descobriment és "només sé que no sé res". Volia que les persones pensessin per si mateixes, però el van jutjar i el van comdemnar a mort.

A classe hem vist un vídeo on es retransmet el final del judici de Sòcrates a l'Areòpag. El van acusar de corrompre la joventut perquè ensenyava a les persones a pensar per si mateixes. Sòcrates va afirmar que matar-lo perjudicaria més a Atenes que a ell mateix.

Plató, el seu deixeble, va intentar ajudar-lo a fugir, però Sòcrates no va voler acceptar la proposta de fugida. La seva vida fora d'Atenes no tenia sentit.

Aquí tenim a Sòcrates envoltat dels seus alumnes en el moment de prendre la cicuta, el verí que el mataria en pocs minuts.




Després hem fet uns exercicis sobre les diferències entre descoberta i invenció que han sortit força bé a la majoria.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Contes diversos per realitats diverses

Després d'anys, m'he decidit a continuar nodrint aquest blog destinat a fer filosofia amb contes. Gràcies a les xarxes socials que ens permeten compartir idees i propostes, m'ha arribat la informació d'una sèrie de contes que estan penjats a internet i que plantegen situacions que, tot i no ser noves, precisen de contes  que normalitzin la vida dels seus protagonistes, les seves històries i els seus sentiments.  La princesa valiente from Luisa Fernanda Correa Rueda

Per què contes....

Perquè socialitzen, inculquen idees, creences i valors socials. Perquè transmeten models d'actuació. Perquè ofereixen models d'identificació des del punt de vista emocional. Perquè ensenyen com resoldre conflictes. Perquè en el món màgic del conte es poden descarregar l'agressivitat, l'ansietat i les pors reals. Perquè són font d'imaginació i de creativitat que permeten crear les pròpies històries i imaginar el món ideal propi, els somnis i els malsons. I perquè treballar tot això a l'ensenyament secundari és necessari!!! Un regalet final de comiat a aquest treball que, si més no aquest curs, haig de deixar per d'altres projectes.

El mago de Oz i final

No sé en quina mida considerar la poca memòria i la ganduleria dels meus alumnes com una de les raons de que hagin assenyalat com a frase que més impacte els ha causat del film El mago de Oz la que diu la Dorothy al final, un cop ja s'ha acabat tota l'aventura al país d'Oz: Com a casa enlloc. També la podríem traduir com Millor a casa que a cap altre lloc , o No hi ha res com estar a casa . Les raons que han donat de la preferència han estat les següents: -perquè realment com a casa no s'està enlloc i és el que li agrada a qualsevol persona -perquè malgrat que puguis voler marxar de casa quan les coses es posen difícils, el film ens ensenya que enlloc estaràs tan bé i així hem d'aprendre la lliçó -perquè malgrat la grisor de Kansas, la noia protagonista volia quedar-se allà perquè era casa seva -perquè a casa teva és l'únic lloc on pots fer el que vulguis -perquè a casa teva tens a la gent que estimes i que t'estima Us convido a escoltar aquesta meravellos