Passa al contingut principal

Sobre els somnis....

Ahir, dilluns 9 de novembre, vam veure el curtmetratge que es troba a una entrada anterior del bloc: "Somnis". Vam estar comentant en grup de dos les preguntes que es van formular al bloc. L'Arnau ens va fer de secretari aquesta vegada. Aquest és el resultat del treball dels grups.

La majoria van afirmar ràpidament que els somnis no es podien vendre, tot i que hi va haver qui va dir "Depèn..." Quan semblava que no hi havia un acord i calia aturar-se a veure què significava aquest "depèn", una persona va dir "però es poden compartir". Una observació molt atenta i encertada, vaig pensar. Vaig mirar a tothom i vaig preguntar si estaven d'acord, van dir que sí i vam continuar endavant.

La realitat dels somnis... qüestió complexa. Vaig recordar aquella cita de Shakespeare: "del material que estan fets els somnis..." De quin "material" estan fets? De pensaments, van dir la majoria; de fantasia i de veritat, van afegir altres. Realment, els nois i noies ahir estaven força inspirats.

Tothom sabia que volia dir l'expressió "un somni s'ha fet realitat":
-és el que es diu quan has somniat una cosa i al cap del temps s'ha fet realitat
(Aquesta resposta no era molt aclaridora tenint en compte que "realitat" no està gaire clar què significa...)
-Una cosa que desitges / vols / penses  s'ha acomplert / s'ha fet realitat
( I d'aquí semblava que ja no podíem tirar més del fil...)
Sembla ser, si més no, que hi ha una relació entre voler-desitjar-somniar-pensar, d'una banda; i acomplir-se - realitzar-se, d'altra.

Vam prendre nota de les dites o expressions relacionades amb els somnis o el somiar: somiatruites, no tocar de peus a terra, estar a la lluna, estar als núvols.
( A ningú no se li acudia res més...)

Davant de la pregunta sobre si hi ha més d'una realitat, un cop més la resposta ràpida va ser "no". Però, en segon terme, algú va afirmar que sí: hi havia, per exemple, la realitat virtual. També algú va parlar de la realitat en diferents dimensions. Algú va parlar de la realitat dels propis pensaments, de la pròpia realitat.

La setmana que ve celebrem el Dia Mundial de la Filosofia fent un mural per compartir amb la resta de companys i companyes de l'institut. Fins llavors.... que tingueu feliços somnis!Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Contes diversos per realitats diverses

Després d'anys, m'he decidit a continuar nodrint aquest blog destinat a fer filosofia amb contes. Gràcies a les xarxes socials que ens permeten compartir idees i propostes, m'ha arribat la informació d'una sèrie de contes que estan penjats a internet i que plantegen situacions que, tot i no ser noves, precisen de contes  que normalitzin la vida dels seus protagonistes, les seves històries i els seus sentiments.  La princesa valiente from Luisa Fernanda Correa Rueda

Per què contes....

Perquè socialitzen, inculquen idees, creences i valors socials. Perquè transmeten models d'actuació. Perquè ofereixen models d'identificació des del punt de vista emocional. Perquè ensenyen com resoldre conflictes. Perquè en el món màgic del conte es poden descarregar l'agressivitat, l'ansietat i les pors reals. Perquè són font d'imaginació i de creativitat que permeten crear les pròpies històries i imaginar el món ideal propi, els somnis i els malsons. I perquè treballar tot això a l'ensenyament secundari és necessari!!! Un regalet final de comiat a aquest treball que, si més no aquest curs, haig de deixar per d'altres projectes.

Els mites, una mena especial de contes...

Els mites  són narracions que donen resposta i fonament a preguntes sobre normes socials i costums, així com sobre l'origen del món i de l'home.   Els mites ens porten la imatge del món dels homes i les dones d'aquells temps llunyans. Han estat posats en imatges pels artistes de diferents èpoques, els quals interpreten i expliquen al seu torn la recepció que han fet del mite amb els seus recursos expressius. A l'aula de filosofia per a nois i noies de primer d'ESO, hem intentat interpretar el mite de Prometeu amb imatges, juntament amb els artistes. En aquest mite se'ns explica l'origen de l'home i de la cultura. El Mite De Prometeu View more presentations from dalcantara .