Passa al contingut principal

Els contes de sempre, la música d'abans, la dansa d'ara i el món d'avui dia...

Sembla inesgotable la font que són els contes, la font d'on rajen, que és la mateixa de la creativitat... Sembla que tothom cau més tard o més d'hora seduit per la seva màgia...
A partir de La bella dorment del bosc, Tchaikovski va compondre la música per al seu conegut ballet per al coreògraf Màrius a partir del conte de Charles Perrault i va ser representat a la Rússia de finals del segle XIX.
Al Mercat de les Flors, la companyia de dansa Projecte Galilei ha muntat un espectacle que el reinterpreta i que es fa la pregunta següent: què hagués passat si aquesta princesa Aurora, adolescent cap el 1914, s'hagués punxat el dit i quedat adormida en aquell moment i hagués despertat cent anys després, just en la nostra època?

"La relectura de La bella dorment explica el conte clàssic (tot explorant el significat de les moltes versions que es coneixen), però es concentra sobretot en els cents anys de malson que ha estat el segle XX, i es pregunta també com ens veuria algú que mai ha conegut les dues guerres mundials, ni la televisió, ni els viatges a la lluna, ni els gratacels, ni els avions i que no sap tampoc qui és Marilyn Monroe. La bella dorment del bosc revisa el clàssic des de diferents angles i proposa: una reformulació contemporània de la música, una dramatúrgia textual que s'endinsa en les foscors freudianes del bosc, una coreografia que, sense abandonar el llenguatge clàssic, el combina amb el teatre-dansa, un treball de vídeo que documenta el segle XX, una mirada escènica decididament teatral." (de la pàgina web del Mercat).
 
 A més, la companyia ha desenvolupat un projecte pedagògic amb centres de primària i secundària que han posat imatges a la història i la música del conte.


La Bella Dorment / Projecte pedagògic from Mercat de les Flors on Vimeo.

Què creieu que passaria si l'Aurora es despertés avui en dia????

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Contes diversos per realitats diverses

Després d'anys, m'he decidit a continuar nodrint aquest blog destinat a fer filosofia amb contes. Gràcies a les xarxes socials que ens permeten compartir idees i propostes, m'ha arribat la informació d'una sèrie de contes que estan penjats a internet i que plantegen situacions que, tot i no ser noves, precisen de contes  que normalitzin la vida dels seus protagonistes, les seves històries i els seus sentiments.  La princesa valiente from Luisa Fernanda Correa Rueda

Per què contes....

Perquè socialitzen, inculquen idees, creences i valors socials. Perquè transmeten models d'actuació. Perquè ofereixen models d'identificació des del punt de vista emocional. Perquè ensenyen com resoldre conflictes. Perquè en el món màgic del conte es poden descarregar l'agressivitat, l'ansietat i les pors reals. Perquè són font d'imaginació i de creativitat que permeten crear les pròpies històries i imaginar el món ideal propi, els somnis i els malsons. I perquè treballar tot això a l'ensenyament secundari és necessari!!! Un regalet final de comiat a aquest treball que, si més no aquest curs, haig de deixar per d'altres projectes.

El mago de Oz i final

No sé en quina mida considerar la poca memòria i la ganduleria dels meus alumnes com una de les raons de que hagin assenyalat com a frase que més impacte els ha causat del film El mago de Oz la que diu la Dorothy al final, un cop ja s'ha acabat tota l'aventura al país d'Oz: Com a casa enlloc. També la podríem traduir com Millor a casa que a cap altre lloc , o No hi ha res com estar a casa . Les raons que han donat de la preferència han estat les següents: -perquè realment com a casa no s'està enlloc i és el que li agrada a qualsevol persona -perquè malgrat que puguis voler marxar de casa quan les coses es posen difícils, el film ens ensenya que enlloc estaràs tan bé i així hem d'aprendre la lliçó -perquè malgrat la grisor de Kansas, la noia protagonista volia quedar-se allà perquè era casa seva -perquè a casa teva és l'únic lloc on pots fer el que vulguis -perquè a casa teva tens a la gent que estimes i que t'estima Us convido a escoltar aquesta meravellos